Att övervinna beroende

Doktor Anna Lembke förklarar hur vi ska förstå och behandla missbruk

Vi på Cairy vill tipsa om ett väldigt intressant och lärorikt avsnitt av Huberman Lab Podcast. Detta riktar sig till dig som vill djupdyka i beroendesjukdomen och lära dig mer om hur man kan ta kontroll och övervinna ett beroende. I det här avsnittet är psykiaterexperten Dr. Anna Lembke med som gäst. Hon har stor kunskap och lång erfarenhet av att behandla missbruk av alla slag.⁠

De diskuterar biologin och psykologin kring varför människor blir beroende av vissa substanser och beteenden, och den nyckelroll som vår ”dopaminbalans” spelar för att skapa beroende. Sedan diskuteras också vetenskapen och praktiken om hur man kan övervinna missbruk. Varför får vi återfall?
Och hur undviker vi återfallen?

Dr. Lembke delar dessutom med sig av sin expertis om ämnen som är nära relaterade till beroende som gemenskap, skam och lögn och hon förklarar varför dopaminnivåerna i vår hjärna justeras av att tala sanning – även om de mest grundläggande sakerna i det dagliga livet.⁠

Det här avsnittet är viktigt för alla som kämpar med beroende av något slag. Vänner, familjer och vårdpersonal. Det är också för alla som har besegrat missbruk och är fast beslutna att fortsättningsvis hålla sig rena. Sist men inte minst hjälper det till att förklara varför alla människor gör som vi gör, och hur vi alla kan upprätthålla en sund känsla av njutning i livet.⁠