Varför är det så svårt att sluta?

En djupare förklaring till ditt beroende

Jag ska bara dricka ett glas

Du sitter i soffan en tisdagskväll och sneglar mot vinflaskan i köket. ‘’Bara ett glas’’ tänker du för dig själv medan desperationen stiger i kroppen. Kvällen slutar med känslor av skam och ångest – ännu en gång blev det några glas för mycket. Varför är det så svårt att sluta dricka alkohol?

Alkoholmissbruk ur ett biologiskt och psykologiskt perspektiv

Enligt Dr. Anna Lembke är alla typer av beroende ett förändrat belöningssystem som uppstår i hjärnan med koppling till en människas dopaminbalans. När vi upplever något som gör oss lyckliga och tillfredsställda utsöndras dopamin i kroppen. Alla människor har en normal dopaminnivå som i olika situationer kan öka eller sjunka beroende på känsla av njutning eller smärta. 

Alkohol får många att känna tillfredsställelse och frisätter en stor del dopamin. Det som händer i hjärnan när du dricker alkohol är att balansen mellan de två känslorna lutar mer åt njutning och lycka. När du sedan slutar dricka måste den normala balansen hitta tillbaka igen och lutar därför mer åt andra sidan. Det orsakar i sin tur att du känner dig sorgsen. 

Den jobbiga känslan går till slut över och den normala dopaminnivån kan balanseras igen. Om man däremot fortsätter att belöna sig själv i form av att dricka mer alkohol får hjärnan ingen chans att balansera nivån. Det leder till att det normala lutar mer åt den smärtsamma sidan vilket orsakar ett dopaminunderskott. Med andra ord uppstår så småningom en stark känsla av depression när man inte dricker och på så sätt växer en beroendeproblematik fram. 

En ond cirkel som kan övervinnas

Det är svårt att sluta eftersom ditt belöningssystem är förändrat och din hjärna har ställt in sig på att känna njutning av alkohol. Därmed blir din abstinens väldigt stark när du inte fortsätter. Ju mer du ‘’belönar dig’’ med ett glas, desto starkare blir smärtan när du väl slutar. Det är en ond cirkel men den går att bryta med rätt hjälp! 

Förutom det som händer i hjärnan kan det såklart även vara personliga anledningar som gör det ännu svårare att sluta. Det kan du bland annat gå till botten med i vår Cairy app där du blir en del av ett community med människor i samma situation. I appen får du stöd och hjälp för att ta dig vidare mot en nykter livsstil!