En nykter midsommar

Så undviker du återfall

Sommarens stora högtid börjar närma sig. Det är en dag som brukar vara fylld med glädje och gemenskap – men för andra är det ett stort ångestmoment där alkoholen tar över. Midsommar är en stor risk för alla med beroendeproblem att fastna i ett nytt alkoholmissbruk. Hur håller man sig nykter denna dag?

Tänk igenom vem du ska fira med

Om du ska befinna dig i ett umgänge där det är mycket hets kring alkohol eller där grupptryck är vanligt – tänk en gång till och avstå gärna att fira högtiden tillsammans. Välj istället personer som du litar på och som stöttar dig i det du går igenom. På så sätt kan du vända dig till någon direkt när de jobbiga känslorna tar över.
 

Våga vara ärlig 

Våga öppna upp dig för någon eller några i sällskapet och berätta att du avstår från alkohol. Du behöver inte alltid förklara varför men bara genom att vara öppen om ditt beslut minskar risken för återfall. Ärlighet varar längst! 

 

En timme i taget 

I en resa mot en nykter livsstil pratar man ofta om att ta en dag i taget men under en högtid som kan innebära mycket alkohol får man bryta ner det ännu mer. Ta minut för minut eller timme för timme. Var stolt över dig själv för varje nykter tid som går och logga gärna alla dagens känslor som uppstår!

 

Byt omgivning 

Det bästa att göra om du känner att återfall är nära är att helt byta omgivning under midsommar. Kanske hitta på något som att gå på bio eller ta en picknick? Distrahera dig från firandet och gör något annat som får dig att må bra. 

 

Skriv en lista för motivation

‘’Varför ska jag hålla mig nykter i midsommar?’’. Det kanske är för att du mår bättre av det? Att du kommer vara stolt? Att det finns barn på firandet? Att du kan vakna pigg och utvilad dagen efter? Skriv ner alla möjliga anledningar till varför det är så viktigt och använd det som din motivation. 

 

Nykterhetskompis

Du kan ha regelbunden kontakt med din nykterhetskompis eller till och med spendera dagen tillsammans för en trygg och nykter midsommar. Har du ingen? Skriv i Cairy communityt

 

Cairy-appen

Berätta om dina känslor i flödet och skriv när det blir jobbigt. Där kan jag lova dig att du får ordentligt med stöd och pepp från andra som går igenom samma sak! 

 

Det allra viktigaste är att du tror på dig själv!

Det är tufft att motstå alkohol under en så festlig högtid som midsommar där människor ‘’dricker i en gemenskap’’, men tro på att du klarar det och använd dig av bra verktyg. Vi på Cairy finns alltid här både under och efter din resa till att bli fri från beroende, glöm inte det!

Du som är nykter slipper den hemska baksmällan som tusentals lider av efter midsommarhelgen!

Tänk dig att du slipper vakna upp dagen efter midsommarfirandet med huvudvärk, illamående och ångest. Istället vaknar du pigg, glad och kan njuta av sommarvädret! Visst låter det härligt? 

 

Varför blir man bakis?

När man dricker alkohol behandlar kroppen det som ett gift och vill därför göra sitt bästa för att rensa ut det. Alltså hänger bakfyllan ihop med kroppens nedbrytning av de restprodukter som alkoholen lämnar efter sig. Det går åt väldigt mycket av kroppens energi för att bryta ner gifterna vilket gör att det finns mindre energi till exempelvis muskelarbetet och att hålla igång hjärnan. 

Alkohol har också en urindrivande och uttorkande effekt på kroppen vilket gör att man känner sig seg, hängig och okoncentrerad. Vid ett alkoholintag kissar man mer än vanligt och fyller sedan inte på den vätska som man förlorat, alltså tömmer man snabbt sina vätskelager. 

 

Fördelar med att slippa bakfyllan

Förutom att du slipper må dåligt fysiskt gäller det även den psykiska delen! Det är vanligt att känna sig ångestfylld och deprimerad efter ett större alkoholintag. Antingen på grund av tröttheten och utmattningen men även pga ångest över tanken ”Vad gjorde jag igår?”. Ett plågsamt ovetande om vad som hände på fyllan. Det finns även en ekonomisk fördel då alkohol är dyrt att konsumera och det kan lätt spåra ur i stunden. 

 

Håll dig nykter under midsommar och tacka dig själv dagen efter! 🧡

Related Posts

Skip to toolbar